Mitä Yinjooga on?

mita-yinjooga-on

Yinjooga on lyhyesti sanottuna hyvin meditatiivinen ja lempeä joogamuoto. Hidastempoinen yinjooga vaikuttaa kehoon ja mieleen rentouttavana harjoituksena.

Yinjooga on kuitenkin myös paljon muuta. Tässä postauksessa kerron sinulle omasta näkökulmastani ja totuudestani käsin huomattavasti laajemmin, mitä yinjooga on, mutta myös mitä se ei ole. 

Mitä yinjooga ei ole?

Samalla kun itse ymmärsin mitä yinjooga ei ole, ymmärsin myös miksi omat harjoitukseni eivät oikein aina olleet toimineet kaipaamallani tavalla.

On kylläkin hieman mustavalkoisesti ilmaistu, mitä yinjooga ei ole. Koska voit toki tehdä yinjoogaa myös pelkästään fyysisenä harjoituksena.

Tällöin sinulta jää kuitenkin kokematta se yinjoogan suurin taika. Läsnäolo, pysähtyminen, rauha, lempeys, hyväksyntä, itseensä tutustuminen ja kuunteleminen.

”Yinjoogassa venytetään korkeintaan tilaa korvien väliin”

Pelkkänä venyttelynä yinjoogasta tulee herkästi vain yksi suoritus lisää muiden arki askareiden joukossa. Et pääse laskeutumaan itsesi äärelle.

Kuten oman opettajani Jonnan Molin sanoi, yinjoogassa venytetään korkeintaan tilaa korvien väliin. Aivan mahtavasti muuten ilmaistu!

Tällä tarkoitetaan tietenkin sitä, että yinjooga kannattaa aina tehdä itsetutkistelevana ja meditatiivisena, ei niinkään fyysisenä harjoituksena.

Harjoituksessa ei tavallaan tule ollenkaan yinia, jos siihen suhtaudutaan vain pelkkänä venyttelynä tai fyysisinä harjoituksena. 

Sama homma, jos ajattelit samalla kuin yinjoogaat kuuntelevasi kirjaa tai katsovasi vaikka telkkaria. Se ei ole silloin yinjoogaa. Yinjoogaa ei voi suorittaa. Sille on antauduttava.

 

Mitä Yinjooga on?

Yinjooga on passiivinen, lempeä ja parhaimmillaan meditatiivinen joogamuoto. Rauhoittava harjoitus vaikuttavat sekä kehoon, että mieleen.

Ennen kaikkea yinjooga opettaa olemaan. Saat vain olla, vastaanottaa, tuntea ja kokea. Antautua asanalle ja keskittyä tietoiseen olemiseen.

Yinjooga ei ole koskaan tavoitteellista eikä siinä missään tapauksessa pyritä suorittamaan tai puskemaan. Tärkeintä on hitaus, pehmeys ja hellävaraisuus.

Yinjoogan pitkäkestoiset ja passiiviset asanat vaikuttavat sidekudoksiin ja nivelsiteisiin. Herätellen pienin askelin luontaiset liikeratamme, yksilöllisen liikkuvuutemme.

Jos kehomme on tässä hetkessä kovin jumissa tulee luonnollisesti harjoituksen myötä liikkuvuutemme myös kehittymään ja paranemaan verrattuna tähän hetkeen. 

Kaikenlaista notkeutta tärkeämpää on kuitenkin kehosi ja mielesi paremmin toimiva yhteistyö. Kehosi on terveempi, mielesi rauhallisempi, elämäsi läsnäolevampi ja tasapainoisempi.

Kun antaudut tälle kehon ja meilen harjoitukselle, pikku hiljaa nämä yinjoogan posiviitiviset vaikutukset heijastuvat myös joogamattosi ulkopuolelle. 

Ennen kaikkea yinjooga opettaa olemaan 

Yinjoogassa ei kuitenkaan välttämättä olla täysin mukavuusalueella. Harjoituksilla voidaan hakea tietynlaista intensiivisyyttä tuntemuksiin. Ei kuitenkaan aktiivista venytystä. Ja muista ettei koskaan kipua!

Hengityksen avulla voit rentoutua ja päästää täysin irti. Antautua maan painovoimalle. Ethän siis ikinä pakota tai vedä kehoasi väkisin mihinkään asanaan. 

Näin voit yinjoogan avulla opetella kunnioittamaan kehoasi. Kuulemaan sen hiljaisetkin kuiskaukset. Oleellista onkin se miltä asana tuntuu, ei se miltä se näyttää.

Voit siis lopettaa itsesi vertailun muihin. Jos mahdollista, pidä silmät kiinni ja uppoudu rauhassa omaan harjoitukseesi. Jokainen keho on erilainen ja teet asanat täydellisesti juuri omalle kehollesi.

On myös hyvä tietää, että koska tunteet varastoituvat herkästi kehoon voi etenkin ensikertalaiselle tulla yllätyksenä, että aivan kaikki tunteet kuuluvat yinjoogaan.

Älä siis turhaan säikähdä tätä vaan anna niiden tulla ja mennä. Yinjooga auttaa sinua hyväksymään erilaisia tunteita, mutta myös ymmärtämään, ettei kaikki ajatuksemme ole aina välttämättä totta.

Mitä yinjoogassa tehdään?

Pyrkimyksenä on itse asiassa olla tekemättä ja maksimoida oleminen. Se on täysin opittavissa olevaa taitoa ja tätä ehdottomasti kannattaa harjoitella.

Ymmärrän paremmin kuin uskotkaan, että se voi tuntua hyvin haastavalta. Ja tiedän, että se vaatii pitkäjänteisyyttä ja uskallusta heittäytyä irti suorittamisesta. Mutta luota, että harjoitus palkitaan.

Yinjooga harjoituksia voi tietenkin olla hyvin erilaisia. Jokainen eri ohjaaja ohjaa yinjoogaa omasta harjoituksestaan ja totuudestaan käsin.

Yinjoogaan voi myös yhdistää erilaisia rentoutusharjoituksia tai vaikka ihania äänimaljoja. Aion nyt kuitenkin keskittyä tässä puhtaaseen yinjooga harjoitukseen omasta totuudestani käsin.

Yinjooga on ennen kaikkea sisäinen harjoitus

Yinjoogassa hengityksen kautta pyritään löytämään luonnollinen antautuminen ja rentoutuminen eri asennoissa. Tarkoitus on olla täysin rentona, päästää irti kehon ja mielen jännityksestä.

Yinjooga onkin ennen kaikkea sisäinen harjoitus. Se vaatii uskallusta heittäytyä tähän hetkeen ja kokemukseen, päästää irti ajan kulusta ja suorittamisesta.

Useisiin muihin joogalajeihin verrattuna yinjoogassa asanoissa eli jooga asennoissa pysytellään verrattain pitkään paikoillaan. Vähintään 2-3 minuuttia, mutta jopa 10 minuuttia.

Eikä sinun tietenkään koskaan eikä missään tapauksessa tarvitse pakottaa itseäni olemaan tätä koko aikaa asanassa täysin liikkumatta. 

Päinvastoin. Sinulla on itse asiassa aina vastuu kuunnella kehoasi. Voit milloin tahansa tarvittaessa korjata asentoasi tai purkaa asanan kokonaan. 

Ja jos asana sattuu tai tuntuu sinusta liian epämieluiselta, kehotan sinua kysymään itseltäsi opettajani Clare Gates-Sjöblomin sanoja lainatakseni, miksi ihmeessä vielä olet siinä?

Huomaat, että jokainen minuutti onkin erilainen

Koska asanoissa ollaan pitkään paikoillaan, yinjoogassa ei mennä koskaan ääriasentoihin. Pakoteta tai vedetä itseämme väkisin syvemmälle asanaan. 

Tuntemuksia saa kuitenkin olla. Mutta henkilöstä riippuen on myös täysin mahdollista, ettei oikein minkäänlaisia tuntemuksia tule. 

Ja se on täysin ok. Tulet todennäköisesti huomaamaan, että yinjoogassa jokainen minuutti voikin olla aivan erilainen.

Kun et mene ääriasentoon, annat tilaa kehon tuntemuksille liikkua ja elää. Etkä tunne pakottavaa tai jännittävää venytystä.

Tarkoituksenasi on vain antautua asanalle, olla läsnä ja tarkkailla. Kuunnella kehoasi. Niitä hiljaisena kuiskauksena kuuluvia viestejä, joita kehosi haluaa sinun huomioivan.

 

Mitä tarvikkeita yinjooga vaatii?

Yleinen käsitys taitaa olla se, että yinjooga vaatii paljon tarvikkeita ja apuvälineitä. Ja omasta näkökulmastani tämä onkin melko totta.

Oikeasti se ei kuitenkaan ole. Kaikkein yksinkertaisimmillaan ja pelkistetyimmillään yinjoogaan todella riittää, mikä tahansa matto alustaksi.

Tämä voi hieman vähentää mahdollisesti tehtävien asanoiden mahdollisuuksia, mutta ollenkaan mahdotonta se ei ole.

Joko sinä olet päässyt kokeilemaan yinjoogaa?

Koska asanoissa ollaan sen verran pitkään omasta mielestäni yinjooga on kuitenkin parhaimmillaan, mitä enemmän siinä on käytettävissä tukia ja pehmusteita.

Kun asanat tukee hyvin erilaisilla apuvälineillä on siihen helpompi tietyllä tavalla laskeutua, rentoutua, päästää irti kaikesta kannattelusta ja keksittyä olemiseen.

Miten on, joko sinä olet päässyt kokeilemaan yinjoogaa? Tai jäänyt siihen mahdollisesti jopa jo täysin koukkuun? 

Aina on olemassa mahdollisuus onnistua

Tunnetaitoharjoitus - opi käsittelemään ja kohtaamaan tunteesi

Irtipäästäminen, oletko kokeillut tätä harjoitusta?