Tunnetaitoharjoitus - opi käsittelemään ja kohtaamaan tunteesi

tunnetaidot-harjoitus

Kuinka usein pysähdyt kysymään itseltäsi, miltä minusta tuntuu? Nykypäivänä tunnetaitoja harjoitellaan jo päiväkodissa, mutta se on äärimmäisen tärkeää myös meille aikuisille.

Kuten varmasti olet huomannut tunteet saattavat olla hyvinkin kuormittavia ja kuluttavia. Ne liittyvät siis vahvasti omaan hyvinvointiisi, palautumiseen ja kuormitukseen.

Tässä postauksen haluan jakaa sinulle yhden simppelin tunnetaitoharjoituksen, jonka avulla pääset käsittelemään ja kohtaamaan turvallisesti omia tunteitasi.

Miksi tunnetaitojen harjoittelu kannattaa?

Olet ehkä aiemminkin kuullut sanottavan, että kaikki tunteet nousee meille jostakin syystä. Niillä on aina viesti kerrottavanaan.

Me vain niin herkästi itse pakenemme paikalta. Ottamatta tuota viestiä vastaan. Ja sekin on täysin ymmärrettävä! Kukapa meistä varsinaisesti haluaisi istua alas haastavien tunteiden parissa.

Saattaa tuntua ainakin hetkellisesti huomattavasti helpommalta kääntää ajatukset muualle. Suorittaa ja touhuta. Kuin pysähtyä kohtaamaan itsensä ja ne kiperätkin tunteet.

Yksi niistä syistä, mikä tekee rentoutumisesta monelle niin haastavaa.

Se on itse asiassa myös yksi niistä syistä, mikä tekee rentoutumisesta monelle niin haastavaa. Pysähtyessä ja rauhoittuessa tunteetkin saa tilaa, jolloin ne herkästi tuppaa nousemaan esille.

Totuus on kuitenkin se, että eihän ne tunteet sieltä mihinkään katoa. Sinne ne jää aina vähintäänkin pinnan alle piiloon. Alkaen kasaamaan tunnekuormaa. Jumeina kehoon.

Ja mitä syvemmälle yrität ne tuupata, sen kovemmalla voimalla ne puskee pintaan. Vähän niinkuin painekattila, joka sitten tietyssä pisteessä poksahtaa.

Tämän takia muuten sivusta seuraajasta voi näyttää siltä, että toisen kamelin selkä katkesi ihan pikku jutusta. Kun taakkaa on tarpeeksi se viimeinen höyhenkin voi olla yksinkertaisesti liikaa kuormaan.

Tunteiden on tarkoitus tulla ja mennä. Ei kerääntyä taakaksi.

Tunteiden tarkoitus ei oikeasti kuitenkaan ole jäädä taakaksi. Jumiutua kehoon ja kasaantua kuormaksi. Niiden on tarkoitus tulla ja mennä. Ei jäädä asumaan vaan piipahtaa kylässä.

Jotta näin voi tapahtua meidän on rohkeasti kohdattava omat tunteemme. Opeteltava käsittelemään niitä. Ja usko pois, se on sen arvoista.

Voin kertoa omasta kokemuksesta. Sillä en todellakaan ole ollut erityisen hyvä tunteiden käsittelijä. Päinvastoin olen juossut pää kolmantena jalkana karkuun. Mihin tahansa piiloon.

Loppujen lopuksi tunteitaan ei kuitenkaan pääse piiloon. Ne seuraa perässä vaikka pakenisi maailman ääriin. Sen takia olenkin saanut tämän tunneharjoituksen yhdeltä omalta valmentajaltani.

Haluan nyt jakaa sen sinulle. Voimme yhdessä opetella ja harjoitella. Pysähtyä, kohdata ja kuunnella. Se vaati rohkeutta, mutta olen aivan varma, että sinäkin pystyt siihen.

Kokeile tunnetaitoharjoitusta

Tarvitset tätä tunneharjoitusta varten vain hetken omaa aikaa pysähtyä. Voit ajatella vastaukset ääneen, hiljaa mielessäsi tai kirjoittaa ylös paperille.

Voit muistella jotakin tunnetta, minkä olet pyrkinyt painamaan unholaan. Tai voi käyttää harjoitusta juuri siinä hetkessä kun tunne on päällä.

Anna kaikkien vastausten nousta pintaan kaikessa rauhassa. Vaikka voi olla, että ne ei tunnu käyvän ollenkaan järkeen. Tai ne ei tunnu liittyvään ollenkaan kyseiseen hetkeen.

Muista suhtautua hyväksyen ja armollisesti kaikkiin esiin nouseviin tunteisiin ja tarpeisiin.

Tässä ei ole olemassa vääriä vastauksia. Kaikki, mitä sieltä nousee pintaan on oikein. Kuuntele kaikessa rauhassa. Muistaen suhtautua hyväksyen ja armollisesti kaikkiin esiin nouseviin tunteisiin ja tarpeisiin.

Oletko valmiina? Eiköhän aloiteta!

  • Ota oikein mukava asento ja sulje silmät. Hengitä hetki syvään.
  • Kysy ensin itseltäsi: Missä tämä tunne tuntuu kehossani?
  • Seuraavaksi voit kysyä: Mikä tämä tunne on?
  • Kysy vielä: Mitä tämä tunne halua kertoa ja viestiä minulle?
  • Jos kyseessä on kuormittava tunne kuvittele lopuksi, että otat tunteen pois itsestäsi. Voit päästää siitä irti. Antaa tunteen mennä. Sulaa pois.

Sinun ei tietenkään missään tapauksessa tarvitse saada tunnetta kokonaan pois. On ihanaa, jos saat sen edes vähän kevenemään.

Muista, että sekin on täysin ok vaikka ei vastauksia heti nousisikaan. Odota rauhassa tai kokeile toiselle kertaa uudelleen. Uudet asiat vaativat aina hieman aikaa ja harjoitusta.

Sinun ei tarvitse etukäteen tietää ja sanoittaa, mistä tunteesta on kyse.

Eikä sinun tarvitse edes etukäteen tietää ja sanoittaa, mistä tunteesta on kyse. Harjoitus voi auttaa sinua myös tunnistamaan ja sanoittamaan omia tunteita ja tarpeita.

Kun tein harjoituksen itse ensimmäistä kertaa. Minulla oli vain sellainen mähmäinen ja epämääräinen, jotenkin turtunut ja kaaottinen olo.

Tämän tunnetaitoharjoituksen avulla se paljastui hartioilla painavaksi ahdistukseksi. Huomasin murehtivani tulevaisuutta. Monen kuukauden päässä olevia asioita.

Oloni keveni heti kun ymmärsin palata tähän hetkeen. Totuushan kuitenkin on, että tämä hetki on aina kaikki mitä meillä on.

Toivotan sinulle nyt oikein antoisia ja oivalluttavia hetkiä itsesi kanssa tämän lyhyen tunneharjoituksen parissa.

Toivottavasti tämä tunnetaitoharjoitus auttaa sinua käsittelemään, kohtaamaan ja tarkastelemaan omia tunteitasi. On valtavan upeaa pystyä palautumaan ja vapautumaan myös tunnekuormasta.

Aina on olemassa mahdollisuus onnistua

Tunnetaitoharjoitus - opi käsittelemään ja kohtaamaan tunteesi

Irtipäästäminen, oletko kokeillut tätä harjoitusta?